Badrumsrenovering steg-för-steg

Badrumsrenoveringens alla viktiga steg

Så här går det till när vi genomför en badrumsrenovering, i ett antal steg:

 1. Etablering. Vi täcker över golv och väggar i den del av bostaden där hantverkarna kommer att arbeta med skyddspapp och skyddsplast. När vi har täckt in badrummet för att skydda från skador och damm så bärs maskiner och verktyg in i bostaden.

 2. Demontering. Vi plockar ner all lös och fast inredning i badrummet. Väggskåp, toalettstol, element med mera. Kunden märker upp den inredning som ska sparas. Denna del av badrumsrenoveringen försöker vi alltid genomföra så snabbt som möjligt för att orsaka minsta möjliga störningar för kunden.

 3. Vattenavstängning. Vattnet stängs av i fastigheten och dessutom pluggar vi alla vattenledningsrör i badrummet. Därefter kan resterande rör i badrummet demonteras. Inga ”gamla” rör återanvänds i det nya badrummet, däremot kan tvättställ, blandare och annat sparas och monteras in i igen.

 4. Rivning.Vi river ytskiktet på väggar och golv. Det som rivs kan vara kakel, våtrumsmatta, tapet, färg med mera. Hur mycket som behöver rivas beror hur omfattande renoveringen är och vad som ska göras i badrummet. Ska avloppsrören läggas om i golvet så måste man bryta upp hela golvet.

 5. Återuppbyggnad.Här bygger vi upp nya väggar och konstruerar nytt golv om detta har brutits upp. Vi drar även vattenrör i väggen om rören ska vara dolda.

 6. Underarbete.En mycket grundläggande del av en badrumsrenovering. Här spacklas golv, väggar och i vissa fall även tak för att det ska finnas en jämn och stadig yta att arbeta på.

 7. Isolering.En fuktspärr appliceras på golv och väggar och dessutom i vinklarna emellan. Spärren är mycket viktig för att förhindra vatten att tränga igenom och orsaka fuktskador i badrummet i framtiden.

 8. Kakelsättning.Här sätter vi keramiska plattor på väggar och golv. Golvplattor kallas kakel och golvplattor klinkers. Man kan få plattorna i många olika storlekar, men det är svårt med stora klinkers på golvet. Ju större de är, desto svårare är det att få till fallet på golvet, och utan det så rinner inte vattnet ner i avloppet ordentligt.

 9. Fogning.Här fyller vi fogarna mellan plattorna med fogmassa. Kunden väljer förstås färg på fogarna. Viktigt är att ha allt material på plats i god tid, annars är risken stor för förseningar.

 10. Komplettering.Här monterar vi nya kromade vattenrör, kopplar in toalettstolen, blandare med mera. Här sker också de eventuella elinstallationer som beställts av kunden.

 11. Avetablering.Här avslutar vi badrumsrenoveringen. Sopor körs bort, hantverkarna hämtar sina verktyg och du har ett helt nytt fräscht badrum.

vitt badrum i Nacka

Det finns självklart enklare varianter av badrumsrenoveringar, där inte alla stegen i denna genomgång ingår. Ingen badrumsrenovering är egentligen den andra lik – men vi har kunskapen att hjälpa dig oavsett vad vi ställs inför.

Vi erbjuder även ett flertal andra tjänster, som du kan läsa om här.

Vi kan hjälpa dig att få ett fräscht och trivsamt badrum!